Не е необходимо всяка държава членка на НАТО да разполага с абсолютно цялата техника, която съществува на пазара. Тази позиция на българския премиер Бойко Борисов е била посрещната с разбиране по време на онлайн срещата на лидерите на ЕС с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщават от правителственият пресцентър.

„Точно обратното - трябва там, където има възможности в регионите да се комбинират въздушните, морските, сухопътните сили, и те да имат своята логистика“, заяви българският министър-председател.

Евролидерите и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг са обсъдили т.нар. „Стратегически компас“. Разработването на документа започна през 2020 г. като целта му е да внесе по-голяма съгласуваност в отделните инициативи в областта на сигурността и отбраната.

„Стратегическият компас“ дава възможност ЕС да засили своето влияние в НАТО като сигурност и отбрана, категоричен е Борисов.

Изграждането на по-силен ЕС в областта на сигурността и отбраната е в интерес и на глобалното сътрудничество в тази сфера и партньорството с НАТО, смята българският премиер.

Премиерът е изтъкнал, че по линия на сигурността и отбраната трябва да продължи утвърждаването на интересите и ценностите на ЕС, което ще подпомогне неговата устойчивост и готовност за ефективно справяне с всички заплахи и предизвикателства в сферата. Министър-председателят акцентира върху ползите от тясното сътрудничество между ЕС и НАТО, както и укрепването на взаимоотношенията с ООН и ключови регионални партньори.

„Убедени сме и се надяваме, че с новата американска администрация ще продължим да работим още по-добре в контекста на евроатлантическите ни отношения и да задълбочим сътрудничеството ни“, отбеляза премиерът Борисов и изрази огромни очаквания по повод предстоящата Среща на върха на НАТО.

Борисов е потвърдил, че изпълнението на Стратегическата програма за периода 2019 – 2024 г. продължава да бъде категоричен ангажимент на лидерите от Европейския съвет.