ЕС ще реже лоши проекти, за да осигури пари за сигурността. За това предупреди премиерът Бойко Борисов кметовете по време по на конференция на тема "Перспективите пред местната власт и новия програмен период", предаде "Фокус".

Борисов призова новоизбраните кметове да бъдат много внимателни при изпълнението на проектите, финансирани с европейски средства.

"Ние сме едно с вас. Парите са на данъкоплатците, независимо дали са в бюджета на общините или на държавата. Хората са ни избрали да ги управляваме. Изборите отминаха, затова не искам пред мен да се говори за партии.

Пари на Европа й трябват, а няма от къде да се взимат. Затова ще се режат лоши проекти. Всеки отговаря пред всички, всеки ден си следете проектите. Една-две общини да направят беля, тя ще се отрази на всички", заяви министър председателят.

Той предупреди още кметовете, че от тях зависи финансовата дисциплина в държавата.

"Трябва да сте внимателни особено в обществените поръчки и усвояването на еврофондовете, защото ако не ги направите, както трябва, после ние трябва да ви даваме от бюджета чрез финансови корекции в него", уточни Борисов.

Премиерът призова кметовете на големите градове да не изпадат в популизъм и да увеличат местните данъци и такси, за да не товарят държавния бюджет.

"Като искаш да имаш естакади, да живееш на бул. „Витоша”, да се возиш на метро, да живееш на жълтите павета, не може местната такса да ти е същата като в някое село", обясни министър-председателят.