„Историята трябва да се пази. Всеки паметник е важен, за да могат хората да помнят историята”.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Дойран, където заедно с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев откриха възстановения паметник на полковник Константин Каварналиев.

„Щастлив съм, че изпълнихме ангажимента си, с който почитаме един герой”, каза още премиерът Борисов, изтъквайки подвига на нашия пълководец.

„Каварналиев е истински герой, може да вдъхновява не само нашето поколение”, добави българският премиер.

Той добави, че се е проливала кръвта и на много други народи и се е водела война след война. Борисов изтъкна, че вече доста години живеем в мир и имаме редкия шанс да видим Република Северна Македония в НАТО и ЕС.

„По този начин се почита общото културно наследство. Обновяването на монумента е израз, че не робуваме на стереотипите. Трябва да градим нови Балкани, без конфликти и с просперитет”, вярва Зоран Заев.

По-рано Борисов заяви, че няма да се стигне до момент, в който България ще попречи на югозападната ни съседка да влезе в ЕС.

"Да се наложи точно аз да вдигна ръка срещу Македония, това просто не трябва да се допусне", заяви той.

"Страните от Берлинския процес решиха, че следващата година България заедно със Северна Македония ще бъдат съпредседатели на процеса и домакини на срещата през юли 2020 г.", добави Заев.

И двамата премиери обещаха да мотивират комисията за общата история на България и Северна Македония по-бързо да изчисти спорните въпроси. Борисов и Заев поднесоха венци на гроба на идеолога на ВМРО Гоце Делчев. 

Посещението на премиера Бойко Борисов в Северна Македония приключи. То се радваше на засилен журналистически интерес, особено от македонска страна и на високи летни температури.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!