Газовата връзка между България и Гърция да бъде готова до края на годината. Това поиска премиерът от изпълнителите на проекта при посещение на строежа днес. Борисов обясни няколкомесечното забавяне с епидемията.

Той призна, че епидемията от COVID-19 е забавила строителството на газопровода, но в момента се работи на пълни обороти. Борисов обясни, че това е най-важният проект по инициативата „Три морета“, в която страната ни участва. 

С него бяха икономическият министър Лъчезар Борисов, енергийният – Теменужка Петкова и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

„Чрез изграждането на газопровода IGB българските потребители ще имат достъп до много различни източници на газ, включително и до втечнен газ, чрез терминала в Александруполис, където страната ни е и акционер. От началото на годината получаваме азерски газ“, обясни Борисов. 

Премиерът коментира, че страната ни работи по разширяването на газовото хранилище „Чирен“. „Следваме стратегически цели на страната, като реализираме големите инфраструктурни проекти в енергетиката. Благодарение на тях ние постигаме 100% диверсификация. Това ще е от изключителна полза както за всички български битови и индустриални потребители, така и за целия регион на Югоизточна Европа“, допълни той. 

По време на инспекцията стана ясно, че всички тръби за газовата връзка Гърция-България вече са произведени и доставени в двете държави. Над 128 км от тръбите са разнесени по трасето и над 101 км от тях вече са заварени. Към момента продължават автоматичните и ръчни заварки, изкопаването на траншеята, полагането на готовите участъци и обратното засипване.

По-късно в завод за хидравлика в Кърджали Борисов обясни, че ако предприятията от района се обединят, има възможност за отклонение на тръбата до града. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!