Дойдат ли БСП и ДПС на власт фондовете и програмите заминават, каза премиерът Бойко Борисов по време на обиколката си в манастири в област Перник. Посещението бе предавано във фейсбук профила на премиера. Борисов посети манастири, които са получили европейско финансиране и подкрепа от държавата за възстановяването си.

Премиерът посети първо Жаблянския манастир ''Свети Йоан Предтеча" до град Земен край Перник, който е ремонтиран с държавни средства.

Светата обител е в Конявската планина, близо до град Земен, и до нея се стига много трудно с автомобил, отбеляза премиерът в профила си във Фейсбук. Затова и в момента участъкът до манастира се чакълира, посочи той. 

"След като миналия месец отпуснахме средства за ремонта на Жаблянския манастир ''Свети Йоан Предтеча", миналата седмица осигурихме 3,5 млн. лв. за обновяването на църкви - повечето от които са в съседната Кюстендилска област. Важно е в тези времена на изпитание да има къде хората да укрепват вярата си. Затова и ние единствени не затворихме храмовете си по време на пандемията", отбеляза Борисов.

"Дойдат ли БСП и ДПС на власт, фондовете и програмите заминават. Искаме хората да видят какво се строи, защото съм убеден, че 90 % от българите не знаят за тези манастири", коментира премиерът.

"Днес правим тур на всички църкви и манастири, където сме помогнали: със селската програма, с постановления. Имаме още 6 обиколки, да ги минем и тях", каза още Борисов. 

Следващото посещение беше в манастира "Св. Николай" край земенското село Пещера. Една част от него е ремонтиран, а вторият етап предстои, отново с финансиране от държавата.

След това премиерът отиде и до манастира "Св. Пантелеймон" в село Смиров дол.

В манастира "Свето Възнесение Господне" в село Горна Врабча премиерът отбеляза, че страната ни има отлични условия за поклонически туризъм.