Големите компании производители на ваксини трябва да спазват договорите с Европейската комисия, за да не поставят под риск ваксинационните планове на държавите членки. 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Панагюрище, часове преди да започне видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.

Премиерът подчерта, че държавите членки на ЕС са се разплатили изключително коректно с фирмите производители, но независимо от това доставките не пристигат при договорените срокове и количества. Борисов ще постави остро темата за обсъждане на предстоящия Европейски съвет днес.

Той настоя Европейската комисия да бъде стриктна и строга в спазването на договорени количества доставки с фирмите производители на ваксини.

„Правим всичко необходимо и се надявам Комисията да действа много по-твърдо, ако трябва – има и съд, и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали. Напомням на тези големи световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксините. И не е честно, ако някой им даде повече пари от ЕС, да им пращат повече ваксини. Това даже е недопустимо“, заяви Борисов.

Той подчерта, че твърдо подкрепя председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен във всичките й действия за осигуряване на договорените количества ваксини.

Борисов допълни, че държавата е в готовност да изпраща самолет за доставката на ваксините, тъй като по този начин ще бъдат спестени 1-2 дни от транспортирането им.

„Със самолета ще изпратим най-добрите вирусолози, така че да спазим всички правила. А с това темпо това на ваксинация, два спестени дни от доставката означават още 40 000 ваксинирани българи“, изтъкна министър-председателят.

Да се направи електронен или зелен паспорт за всички европейски граждани, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, за да не им се налага да си правят PCR тестове при пътувания или да се поставят под карантина.

Тази тема министър-председателят Бойко Борисов ще обсъди на предстоящата видеоконференция на Европейския съвет.

„Със Себастиан Курц, с гръцките и други колеги от Европейския съвет сме съгласували предложението, за да облекчим всички, които са ваксинирани и преболедували, и да живеят нормалния си живот“, уточни Борисов.