България и Туркменистан ще обсъдят възможността за доставка на туркменски природен газ... през трети страни. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който участва в Първия каспийски икономически форум.

Стана ясно още, че страната ни се състезава и за сериозна инвестиция от Южна Корея.

За да може туркменски газ да стига до България, ще трябва да се договори той да преминава през Русия, например, тъй като през каспийско море не е разрешено да се изграждат газопроводи.

Въпросът за доставки на туркменски газ през Русия Бойко Борисов ще обсъди с премиера Дмитрий Медведев утре. В „Аваза” Борисов съобщи и за голяма южнокорейска инвестиция.

Снимка: Правителствена пресслужба

„Говорим за най-големия корейски завод за акумулаторни батерии. Той е за над 1,5 млрд., който е в помощ, както кърджалийските заводи правят за „Тесла”, разкрива премиерът Борисов.

Икономическият министър Емил Караниколов уточни, че представители на компанията и в момента оглеждат терени в България, но и отбеляза, че сме „в много начален етап в конкуренция с няколко държави” за инвестицията.

Снимка: btvnovinite.bg

По информация на bTV интерес към България проявява южнокорейската компания за акумулатори SK INOVATION.

Няколко български компании пък са заявили интерес да инвестират в Туркменистан.

„Има много ниши и не разработени територии, в които може да си сътрудничим”, заяви министърът на благоустройството Петя Аврамова.

За подобряване на сътрудничеството България и Туркменистан подписаха и междуправителствени споразумения. Тъй като нямаме посолства, ще се открият офиси в София и Ашхабат, за да може връзката на българските и туркменските компании да се улесни.

За утре са предвидени срещите на Бойко Борисов с руския премиер Дмитрий Медведев.