Отваряне на хотели и ресторанти в момента ще означава да търсим не сервитьори, а медицински персонал, защото наличният просто ще се преумори и ще издъхне. Това обяви на брифинг премиерът Бойко Борисов.

По думите му все пак се мисли за отварянето на планини и паркове, като даже в неделя ще има учение за това как точно да се реализира подобна мярка.

Това, обаче, зависи от данните за заразилите се с коронавирус след голямото пътуване по празниците. „Ако е в тези (сегашните) рамки покачването – да пуснем в една посока децата и родителите“, заяви Борисов. Той отбеляза, че „изобщо не изглежда София да е под карантина“.

„Нашите мерки са най-леките, но, понеже бяха ефективни и навреме, дадоха най-добрите резултати“, подчерта министър-председателят.

На среща на върха на 6 май евролидерите ще обсъждат пътната карта за премахване на ограниченията и възстановяване от кризата, като инициативата ще се обедини с фонд за близо стотици милиарди евро.

„Всички сме наясно, че само като единна икономика можем да излезем от кризата“, заяви министър-председателят. По думите му 7,5% от БВП на ЕС са били изтрити от пандемията.

Той призна, че има тежки разминавания между бедните страни, които искат безвъзмездно финансиране и богатите, които държат на кредитите. По думите му, обаче, се работи по вариант, който да устройва всички. 

"Общ европейски отговор означава солидарно, заедно, дисциплинирано, отговорно към големите и малките, кохезионна политика, храна... Да си оправим Европа, Западните балкани, тогава да разглеждаме и другите континенти", подчерта Борисов.

„Искам да вдъхнем оптимизъм, да вдъхна на хората увереност, че този кошмар ще свърши и един ще е лош спомен. Медицински това не се подкрепя по никакъв начин от никого. Точно обратното. Считат в Европа – и много от колегите, когато не са пред камерите… Техните медицински екипи казват, че сме в началото“, заяви Борисов. По думите му заради това и е призовал за по-голямо финансиране за проучвания на медикаменти и ваксини.

У нас ще започне отново производството на хлорохин, за който има данни, че повлиява добре на болни от вируса. Борисов видимо се раздразни от въпроса дали държавата ще финансира работата на български учени, които готвят нова молекула, която да атакува заразата: "Досега от тези молекули какъв ефект има? Ако има – не 4, 40 млн евро ще им дадем, да докажат, че е тази молекулата".

Борисов обяви, че през следващите седмици ще заработят мерки за десетки милиони, с които ще се помага на малки и средни предприятия. Парите ще дойдат от европрограми.

За малките фирми ще има около 173 млн., които биха стигнали за около 20 000 дружества. За средните ще се търси ресурс от 200-300 млн.

Междувременно, за няколко дни са били наваксани три месеца по пътя към еврозоната, каза Борисов. По думите му от ЕЦБ са заявили, че всичко необходимо е направено от нашата страна и целта е заедно с Хърватия през юли да сме в чакалнята на единната валута.