Българската прокуратура да покаже на българското общество не само пресконференции, но и резултати от конкретни действия – това е призивът към държавното обвинение, който отправи говорителят на правителството Лена Бориславова. Тя направи изявление, след като по-рано днес прокуратурата направи „обзор“ на политическите твърдения, които определя като неверни и в него влязоха 14 изказвания на представители на властта и едно на Владислав Горанов.

„За нас будят удивление редица факти и поведението на прокуратурата, като пример бих дала обстоятелството, че на българската прокуратура отне повече от 2 години, за да пожелае да разпита лице, готово да даде показания за извършени престъпления и корупция. В същото време, за по малко от 2 часа българската прокуратура успя да открие досъдебно производство срещу вицепремиер за участие в разговор, в който той не е участвал и който не се е състоял“, посочи Бориславова.

Тя изрази недоумението си и от ироничната покана на Специализираната прокуратура да ѝ бъде изпратен списък с политически лица, които би могла да разследва: „Не е роля на изпълнителната власт да дава указания на прокуратурата кого да разследва роля на изпълнителната власт е да помогне на прокуратурата да разследва, когото тя пожелае. (…) Ако прокуратурата има стари навици, ги каня най-учтиво да не ни ги налагат“.

„Искрено вярвам, че тя (прокуратурата) ще се посвети в работата си по-равномерно между това да дава пресконференция и да разследва истински престъпления, защото прокуратурата не бива да забравя, че, според основния принцип за разделение на властите, освен независима, тя дължи и отчетност на българския народ“, подчерта Бориславова.

По думите ѝ около 100 работни групи подготвят реформите, свързани със Закона за съдебната власт, ограничаване на правомощията на главния прокурор в рамките на конституционно заложените му функции, създаването на механизъм за контрол върху Обвинител №1 и промените в Наказателния кодекс за борба с измамите с европари.

От утре нова подстраница в сайта на Министерския съвет ще даде възможност на гражданите директно да подават сигнали към Европейската прокуратура. Предстои общественото обсъждане на законопроект, който да позволи ефективно и независимо разследване в полза на ръководената от Лаура Кьовеши структура.

След изявлението Лена Бориславова не отговори на журналистическите въпроси.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!