Независимият общински съветник Борис Бонев внесе доклад, който предвижда обособяването на пешеходна зона около храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Според него така ще се реши дългогодишния конфликт между Столичната община и Народното събрание заради незаконния депутатски паркинг, а полза от това ще имат столичани.

“Най-красивият площад на София отдавна трябваше да бъде тиха и спокойна пешеходна зона, в която граждани и гости на столицата да се радват на най-забележителните ни сгради. Софиянци ще получим по-приятен център, а ще бъде прекратен и двойният стандарт, който съществува с безплатният паркинг за над 100 места за депутати”, заяви Бонев.

Докладът му идва часове, след като председателят на Народното събрание Никола Минчев заяви в ефира на bTV, че ако площада стане пешеходна зона, тогава "НС на драго сърце ще се откаже от паркоместата”.

"Но ако идеята е тези паркоместа да се превърнат в синя зона, това е въпрос на цена. Тогава бихме могли да влезем в дискусии със Столична община по този въпрос“, каза Минчев.

Общинският съветник от „Спаси София“ казва, че ще покани на среща Минчев, за да обсъдят детайлите и аргументите за премахването на незаконния паркинг от площада.

„Народното събрание е добре обслужено с градски транспорт, а депутатите имат още един паркинг зад сградата на Партийния дом. Смятам, че това е добър компромис за всички страни, но най-вече е в обществен интерес”, казва още Борис Бонев.

Докладът предвижда околните малки улички също да станат пешеходни - части от „Оборище“, „Шипка“, „Дунав“ и „11-и август“. Всички те водят до катедралния храм-паметник и нямат транзитна функция за колите.

Според градските активисти площадът трябваше да бъде напълно пешеходен още през 2014 г., когато бе обявен проектът за ремонт на пространството.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!