Фасадата на Националния дворец на културата в София светна в розово. С това се поставя старт на информационната кампания за борба с рака на гърдата. Това е сред най-често срещаните онкологични заболявания, а в България около 3500 жени се диагностицират всяка година.

Безплатни прегледи за рак на гърдата започват от 4 октомври в София, Варна, Плевен и Стара Загора. Поводът е месецът, посветен на борбата с болестта.  Формата за записване за прегледи ще бъде отворена на 8 октомври.

Снимка: btvnovinite.bg

Има хора като Ани, които запомняш завинаги, когато ги срещнеш. Заради усмихнатите й очи, които не помръкват, дори и в най-тежките моменти.

Сама открива малка бучка, оказва се злокачествена. Следват операция, химио и лъчетерапия, замразяване на яйцеклетки.

Не само лекарствата, но и любовта помагат на Ани. В болницата получава предложение за брак от приятеля й, вече съпруг Захари.

Снимка: btvnovinite.bg

Вече здрава, Ани продължава да бъде посланик на надеждата.

„Перуката, тюрбаните, които имах ги дарих на жени, които са в същото положение. Ние трябва да с обградим с хора, които ни обичат, за да можем да преминем през този изпитание на живота“, отбелязва Ани.

И да се надява и на още едно чудо – да бъде майка.

Открито навреме, заболяването е лечимо, казват лекарите. В болница „Надежда“ осигуряват 200 безплатни прегледи по двойки.

„Майка с дъщеря, две приятелки, две сестри могат да отидат на такива прегледи и съответно да проведат  тази важна ранна скринингова диагностика“, посочва д-р Мила Петрова – ръководител на клиниката по „Медицинска онкология“ в МБАЛ „Надежда“.

Снимка: btvnovinite.bg

Кампанията тази година е насочена към профилактиката на най-честото онкологично заболяване при жените. Посланието е „За мен е важно ти да си добре“, с напомняне, че близките ни трябва да се грижат за здравето си, посочват от болница „Надежда“.

„Искаме посланието да достигне до жените и всяка една да напомни на най-обичаните си дами, че не трябва да пропускат преглед за рак на гърдата. Защото това е от изключителна важност за ранното диагностициране и навременно лечение“, припомнят специалистите.