Правителството подготвя нов пакет антикризисни мерки, заради прогнозата инфлацията да достигне 10% тази година.

Икономистите прогнозират високата инфлация да се задържи за дълго.

„Ако миналия февруари сте имали 1000 лева заплата и доход, този февруари имате 900. Инфлацията винаги се лекува с някаква болка. Това е проблем, който вече е възникнал. За да се премахне, трябва да се премине през болка, а тя в повечето случаи е рецесия“, обяснява Стоян Панчев – икономист.

За да избегнем обезценяването на спестяванията си често търсим алтернатива в активи, които се държат добре на финансовия пазар. Експертите обаче съветват да бъдем внимателни.

„Първосигнално или по манталитет и народопсихология първо се насочват към недвижимите имоти. Там цените доста нараснаха. Както инвестиционното злато, така и криптовалутите като форма на инвестиция и търговия, са еднакви носители на риск. Може да изиграят лоша шега на неопитните инвеститори“, отбелязва финансовият анализатор Иван Стайков.

Предупреждават и за още един битуващ мит, че инфлацията ще обезцени кредитите. Банките ще се защитят от инфлацията с по-високи лихви.

А държавата готви отговор.

„Като цяло в момента работим по пакет от антикризисни мерки, даже преди актуализацията на бюджета, които до голяма степен да помогнат на българските фирми, на българските домакинства да се справят с това“, отбелязва  финансовият министър Асен Василев.

Новите мерки трябва да станат ясни до десет дни.