Днес светът отбелязва международния ден за борба с рака на гърдата.

Това е историята на едно смело момиче, което без подкрепата на държавата се бори за живота и бъдещето си. 

На 17 май тази година правителството отпусна пари за осигуряване на всички необходими, според преценката на лекарите, инвитро процедури у нас. Незабелязано мина договорката фондът за асистирана репродукция да покрие финансово и замразяването на яйцеклетки на онкоболни пациенти преди да започнат лечението си.

До този момент тази договорка не е изпълнена. Кога ще бъде приета наредбата, която да я узакони, не е ясно.

29- годишната Виржиня няма време да чака административните решения. Защото има втори стадий рак на гърдата. Затова решава да замрази айцеклетки, за да може след като се излекува да стане майка.

Онколозите смятат, че много малко техни пациенти знаят, че имат възможност да замразят яйцеклетки. Д-р Спартак Вълев, специалист по медицинска онкология, посочи, че Виржиния е дошла при него със сериозен проблем за годините й - авансирал карцином на млечната жлеза. По думите му той не е подходящ за операция, а за химиотерапия.

Карциномът все още е локализиран в гърдата и тя може да бъде спасена, защото няма развитие на далечни метастази. 

Проблемът със запазването на фертилитета е, че хората решават да имат деца във все по- напреднала възраст, а онкологичните заболявания зачестяват точно тогава. 

Виржиния Сърнова е на 29 години. Тя е категорична, че ще живее и ще има близначета. Мотото й е „Искай и ще ти се даде” и по думите й животът е прекалено хубав, за да се откаже от него. 

От миналата година лекарите обсъждат да плаща ли фонда за замразяване или не.

Според д-р Мариана Симеонова, от агенцията по трансплантациите, преговорите вървят в правилната посока. „Като медицинска процедура има вариант като експериментален метод, но при абсолютно информиране на пациента и зависи от възможността на болниците и здравните центрове. Това могат да го кажат лекарите, които работят в тази област.

Всяка година у нас над хиляда жени умират от рак на гърдата, сочат регистрите. Много от тях се отказват от лечението си, за да имат деца, други - обратното. Може би защото не знаят, че медицината може да намери решение и на двата проблема. Или защото нямат куража на Виржиния.