Закон срещу фалшивите новини – това подготвят от партия „Воля”. Текстовете от проектозакона трябва да бъдат представени наесен, когато е началото на новия парламентарен сезон.

В закона трябва да бъде дефинирано какво е „фалшива новина” или новина, която уронва престижа на даден човек.  От „Воля” обясняват, че идеята е да се създаде доброволен регистър на различни източници на информация в интернет

„Идеята на този тип регистър е много простичка – той показва кой е собственик на домейна, къде се хоства сайтът, кое е физическото лице, което е собственик”, обяснява Стефан Августинов, член на Изпълнителното бюро на „Воля”.

От партията подчертават, че няма да ограничават  свободата в интернет. Недобросъвестните сайтове като наказание пък няма да ползват държавно финансиране.

От „Воля” признават, че подобен сайт е заплашвал партията с очерняне на името ѝ

„Този начин на работа – да се изнудват партии и политици, да са платят или да бъдат очернени, е основната причина да поискаме да създадем този регистър”, казва Августинов.

Снимка: bTV

Изразът „фалшива новина” (fake news) стана популярен по време на кампанията на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Тогава Тръмп все казваше, че новините, които не му харесват, не отговарят на истината.

Фалшивите новини са проблем в световен мащаб и затова социални мрежи като „Фейсбук” започнаха да приемат мерки за ограничаването им.

Според експерти обаче има и друга опасност – възможно е в един момент всяко негативно изказване да бъде набеждавано за фалшива новина.  

Вижте още във видеото: