Четвърти месец се бави лечението на 3 годишно момиче с рядкото заболяване "Синдром на Жун". Мерал се нуждае от животоспасяваща операция на гръдния кош в „Пирогов”. Фондът за лечение на деца осигури парите, но операцията не се насрочва.

От няколко седмици Мерал се задъхва. Ребрата й растат навътре и притискат белите дробове. Нуждае се трета операция, на която ще поставят импланти за 84 000 лева.

Семейството кандидатства за финансиране във Фонда за лечение на деца през декември.

Процедурата се е забавила веднъж заради различните становища на външните експерти към фонда, които настоявали детето да се лекува в чужбина, но родителите искат операция в „Пирогов”.

Болницата обаче няма проведена обществена поръчка за въпросните импланти, които трябва да се сложат на Мерал, а фондът настоява за търг, иначе няма да възстанови парите на "Пирогов".

„Имат други договори и по правила на тези договори медицинското изделие се доставя в болничната аптека. Затова аз на съвета утре ще представя да одобри това лечение”, заяви Тинка Троева, директор на Център фонд за лечение на деца.

Дирекорът на „Пирогов” коментира, че в тази ситуация болницата може и да се съгласи да оперира Мерал.

Ако обаче това не се случи, отново трябва да започне процедурата за кандидатстване към фонда, която ще отнеме поне още няколко седмици.