Заради повишената заболеваемост и новия щам на коронавируса у нас в някои болници в страната се преустановяват плановият прием и плановите операции. Това съобщиха в отговор за bTV от Министерството на здравеопазването. 

Във връзка с циркулацията на новия щам и регистрираните нива на заболеваемост се въвеждат допълнителни мерки в следните области:

  • От 8-и март в София-град се преустановява провеждането на планов прием, планова оперативна дейност и свижданията в лечебните заведения.
  • От 6-и до 13-и март в МБАЛ-Шумен и болницата в Нови пазар се преустановява провеждането на планов прием и планова оперативна дейност. Забраняват се посещенията на външни лица в лечебното заведение.
  • В област Бургас до 19-и март е преустановен плановият прием, плановата оперативна дейност и свижданията.
  • В област Ямбол от днес до 21.03. са преустановени плановата оперативна дейности, плановият прием и свижданията.
  • В област Велико Търново от днес са преустановени плановият прием, плановата оперативна дейност и свижданията.

Изключения от преустановените дейности са свързаните с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, уточняват от ведомството. Същото важи и за дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

От днес и в Благоевград се спират плановите операции, съобщи кореспондентът на bTV в региона. Плановият прием и плановата оперативна дейност се преустановяват и в Пазарджик, както и в УМАБЛ "Св. Марина" - Варна.