Отново ръст на пациентите с коронавирус, приети в болници в страната. Днес те са близо 1500, като от тях в интензивни отделения са 131. Ръстът на хоспитализираните започна преди седмица, на 8 август те надхвърлиха 1000. На 11-ти станаха 1200, а през вчерашния ден - над 1400.

Новозаразените за изминалото денонощие са над 620, при направени близо 14 000 теста. Положителни са малко над 4,5% от направените тестове Излекуваните са 59 - 7 са починали. Репортерите на bTV провериха как се справят болниците. 

Температура и загуба на вкус и обоняние - така започва да се развива коронавируса при Юлия. При нея болестта протича леко, но последствията след това са тежки.

„Преди COVID аз не съм боледувала от нищо, но вече след COVID-а това даде отражение, както на сърцето, на кръвното, неврологични симптоми, температурата продължава до ден днешен“, разказа Юлия.

На този фон болници вече съобщават за пълни отделения и недостиг на медицински персонал. Най-много нови случаи има в столицата, следвана от областите Бургас, Пловдив, Варна и Пазарджик.

В столичната „Света Анна“ всички легла в инфекциозното отделение са заети. Там отново преобразуват други отделения в такива за пациенти с COVID-19. В Поморийската болница и 15-те легла са заети. 

"Ситуацията е тежка изцяло в болницата, много е малко персоналът, принудени сме да работим и в отделенията, и в COVID отделението“, заяви Катя Мишева, старша медицинска сестра в МБАЛ-Поморие. 

В болницата в Поморие дори има настанени чужди туристи с коронавирус от Норвегия, Латвия и Русия.

Последната седмица Пловдив е на второ място след София по брой новозаразени с COVID-19. Само за последните 3 денонощия те са над 300. В общинската болница "Свети Мина" всеки ден има минимум по двама с COVID симптоми:

"Ние закрихме на 12 юли и последните си COVID легла, структурата, но явно ще се наложи пак да открием прием", каза проф. Петър Петров, управител на МБАЛ "Св. Мина", Пловдив.

На този етап нови ограничителни мерки и затваряне на бизнеси не се обмислят, обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.