Над 80 хиляди лева са били изплатени на десет души по общо 97 граждански договора в болницата в Раднево, показват данните от разследването. 

Според обвинението част от тези хора дори не са знаели, че са получавали хонорари от болницата.

След сигнал на кмета на Раднево миналата седмица ДАНС и прокуратурата започнаха проверка в здравното заведение. Причината – вече месеци наред почти всички лекари и медицински сестри в болницата не са получавали заплатите си.

Управителят на болницата и длъжностни лица бяха арестувани по обвинения в безстопанственост, неправомерно присвояване на големи суми и пране на пари. Нанесените щети на здравното заведение са за около половин милион лева.

Според прокуратурата шофьорът и началничката ТРЗ в лечебното заведение са изпрали над 190 хиляди лева. С тази сума е купен апартамент, две коли и златни накити, които вече са иззети от разследващите.

С обвинения за безстопанственост и присвояване на големи суми е управителят на болницата.

Шофьорът и началник ТРЗ ще отговарят за пране на пари и присвояване на големи суми. Към главната счетоводителка обвиненията засега са за неправомерно присвояване на пари.

Документираните престъпления са за периода април 2018 г. – декември 2019 г. От принципала на болницата – община Раднево, твърдят, че за това време са получавали фалшиви или непълни отчети и не са знаели нищо.

Засега няма други привлечени други лица като обвиняеми. Разследването продължава.

„По обвинението за „пране на пари“ имуществото, което е установено, че е придобито от престъпна дейност и след това е трансформирано в друго имущество, реално трансформацията в настоящия момент е установено, че в покупко-продажба на един апартамент, покупко-продажба на два автомобила и в ценности злато“, каза Нейка Танева, говорител на Окръжна прокуратура – Стара Загора.