Тревожен сигнал от болницата в Добрич. Лекарите, които се грижат за инфектираните с COVID-19, алармират, че в здравното заведение няма нито един със специалност инфекциозни болести или пулмолог, който да ги лекува.

В началото на юли заради липса на инфекционист,  болницата в Добрич остана без инфекциозно отделение. Лечението на COVID-болните бе поето от едно от вътрешните отделения. Двамата пулмолози обаче сега са в болнични, а пациентите се лекуват от специалисти  по гастроентерология.

"Чувстваме се несигурни в ситуацията, в която се е създала, тъй като нямаме специалист, който да отговаря за такъв вид болни. Ние сме с тясна специалност“, заяви д-р Ивелина Вълчева.

"В момента отделението е пълно с такива болни, които имат нужда от консулт с лекар специалист в тази насока, с когото да можем да обсъдим лечението, дали върви в правилна насока, дали трябва да се смени терапията", обясни д-р Елиз Селимова.

Медицинските сестри също не достигат. През нощта дежурят по един лекар, една сестра и един санитар. Славка Костадинова има месец до пенсиониране.

Според директора на болницата, проблем няма, тъй като е назначил началника на другото вътрешно отделение като консултант.

"Това е тясна вътрешна специалност, което предполага, че като едни такива лекари, те, освен гастроентерология, следва да познават и други органи в човешкото тяло, т.е. да лекуват като терапеети", заяви д-р Светозар Байчев, директор на МБАЛ-Добрич.

В отделението има 26 пациенти, положителни, съмнителни и отрицателни за ковид инфекция, но с белодробни заболявания.