Съмнение за злоупотреба в здравната система проверява НЗОК. Болница поискала 1600 лв. за операция на онкоболна жена, която според семейството й не е извършена.

Операцията обаче е отразена в епикриза и отчетена пред Здравната каса.

На 15 септември Решиде Чибукова е приета в болницата в Търговище със сериозни оплаквания. Синът й разговаря с хирурга д-р Тодоров.

„Срещнахме се в кабинета му, написа си данните с химикалка и ми поиска сумата от 1600 лв. Някакъв пресивател каза, и като осигуриш парите, каза, елате”, разказа синът на Решиде Джемал Боровинов.

Семейството не разполага с парите.

При изписването в епикризата й е описана операция с обща упойка. По-късно състоянието на жената  се влошава и е приета във варненската болница „Света Анна”.

„На документите, които ми показаха близките, е написано, че е направена ревизия и това е – това е все пак операция на предната коремна стена”, обясни д-р Гено Генов, хирург в МБАЛ „Св. Анна”.

Директорът на болницата в Търговище не намира некоректни действия.

„Твърдението на пациентката, че не е направена операция вероятно е възбудено от това, че не е правена коремна операция и не е имало голям шев”, заяви д-р Иван Светулков, изпълнителен директор на МБАЛ Търговище.

„Ако се констатира, че дейността е отчетена, а не е извършена, Касата е в правомощията и в задълженията си да прекрати договора по тази клинична пътека”, каза директорът на РЗОК в Търговище Емил Стоянов.

Лекарят, поискал сумата и подписал епикризата, отказа да говори пред камера, но отрече да е искал пари и потвърди за извършена манипулация.

Предстои проверка от Здравната каса.

По темата работиха Красимир Кънчев и Десислава Кръстева.