Бойкот на ограниченията срещу разпространението на COVID-19. Според новите мерки заведенията не трябва да работят след 23 ч. 

От Българската асоциация на заведенията обявиха преди дни, че дискотеките няма да затворят през нощта и изпълниха заканата си вчера. От бранша се възпротивиха на забраната заради липсата на компенсации от страна на държавата.

Камера на bTV засне, че дискотека в столичния „Студентски град“ отвори врати за посетители въпреки растящия брой на заразените през изминалите дни.

Около полунощ служители на полицията обиколиха заведенията в района, които по това време бяха заключени. Екипът ни установи, че младежи започват да се събират пред дискотеките след бързата проверка органите на реда.

На въпрос дали знаят за противоепидемичните мерки, те отговориха, че са запознати, но в социалните мрежи е обявено, че ще приемат клиенти и затова са дошли да проверят.

Към 1:30 ч. едно от популярните нощни заведения отвори врати за клиенти. В него влезе и наш екип. На кадрите се вижда, че заведението е почти пълно и на практика няма как да се осигури задължителното разстояние от 1,5 м на закрито.

Снимка: btvnovinite.bg

Персоналът е с маски, но на входа охраната не носи предпазни средства, покриващи носа и устата. Дезинфектанти също не бяха забелязани в обекта.

Редовни посетители споделиха пред екипа ни, че по-рано от заведението са информирали, че ще влизат само клиенти, които могат да докажат, че са ваксинирани, преболедували или с отрицателен PCR тест.

На входа обаче са били неприятно изненадани от факта, че подобни документи не са изисквани на посетителите. Необезпокоявано от контролните органи, нощното заведение работи чак до сутринта. Последните посетители си тръгнаха в ранни зори.

Клубовете по Черноморието също не се съобразиха със забраната и работеха след 23 ч. Три от нощните заведения в Пловдив също обявиха предварително, че ще работят въпреки ограниченията.

От столичното РЗИ казаха, че проверките са в ход, а резултатите от тях ще бъдат оповестени до няколко дни. Очакваме и отговора на здравното министерство за броя на санкционираните заведения за неспазване на противоепидемичните мерки снощи.

Протест на засегнатите от COVID ограниченията бизнеси се очаква от 14:30 ч. пред Народното събрание днес. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!