За ценностите. Тези, които изгубихме и тези, които ни останаха. И в живота, и в професията. За грандиозната промяна в журналистиката, за която никой не ни попита. За изкушението да бъдем важни, въпреки че няма по-важно от това да останем здраво стъпили на земята. И за смисъла в дните ни.

За всичко това, и за още много, си поговориха в дебютния епизод на Newsroom Антон Хекимян и Бойко Василев. Newsroom е най-новото дигитално предизвикателство на bTV Media Group и най-новият ни подкаст, който от днес може да откриете онлайн на нашия сайт btvnovinite.bg.

Смирение. В тази дума се съдържа необятна дълбочина. "Липсва ни смирение", откровен е знаковият водещ и изпълнителен продуцент на "Панорама" по БНТ.

Няма смирение нито в българското общество, камо ли в журналистическата професия: "Много рядко съм чувал добра дума от колега за колега. От един за друг", споделя Василев.

А на какво той учи по-младите в своя екип?

"Любопитство и почтеност са двете думи, които събират нашите принципи и които аз се опитвам да предам на младите. Ако не си любопитен, ако светът не ти е интересен, то тогава трябва да си търсиш друга професия.

Според Бойко Василев, няма въпрос, който не може да се зададе: "Истинският лидер понася и най-неудобните въпроси." В същото време обаче едно от емблематичните лица в българската журналистика няма никакви илюзии, че ако зададе правилните въпроси, то задължително ще получи и правилните отговори:

"Нашата професия е игра на отговорите, не е игра на въпросите. Един умен събеседник и политик винаги ще ти даде тези отговори, които са добри за него."

Кой е най-хубавият въпрос?

"Защо? Това е най-хубавият въпрос! Някак си нашите политици много бързо забравят, че този въпрос може да им бъде зададен“, разкрива ни Василев и добавя: „На събеседника не бива да се възхищаваме. Не бива и да го смазваме. Нашата задача е да питаме."

Разединението в обществото е друга болезнена тема за журналиста:

"Българското общество има проблем с формирането на елит. В България няма просто патриотизъм, има патриотизми и те много често враждуват. Ние не се разбираме и не си говорим помежду си."


Прагматизмът и скептицизмът на българина са две постоянни величини, а те имат и добра, и малко по-мрачна страна. Каквото и да правят медиите, те не могат да се съпротивляват, нито да променят тези процеси: