Имам сериозни възраежние срещу решението на съда за ареста на Бойко Борисов. Това каза в студиото на "Лице в лице" бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

Съдът постанови, че арестът на лидера на ГЕРБ  е незаконен.

"В нито едно от решенията никой не е обърнал внимание на фактите, които се съдържат в делото. Много отдавна трябваше да се разследва дейността на този човек и то в детайли. За съжаление прокуратурата бездействаше години наред по отношение на сигнали, които се получаваха за отношенията между Божков, Борисов и Горанов. И все пак не беше арестуван само Борисов, Горанов и Севделина Арнаудова също бяха задържани и чакаме окончателно решението на съда", обясни той. 

Според него задържането на лидера на ГЕРБ не е било грешка, а е закъсняло. 

Имало ли е частни партита в държавни бази?

Той коментира и изказвания на сегашния вътрешен министър Иван Демерджиев, който каза, че по времето на Рашков имоти на МВР са се използвали за частни партита.

Той ги нарече "измислици".

"Колегата, който по едно време щеше да става мой заместник, говори и нелогично, и неистини. Не е имало никакви частни партита. Имаме само един случай, при който служителка от една дирекция в Министерството на вътрешните работи, имайки абитуриент, е поискал разрешение да ползва ресторантската база в почивна станция. Тя е заплатила разходите, които са направени на цени за външни лица, не за служител на МВР. В това няма нищо укоримо", обясни Рашков. 

Разговор с Румен Радев за рокадите в МВР 

Бившият вътрешен министър обясни, че след рокадите в МВР е провел разговор с президента на България. 

„За тези светкавични чистки, които започнаха да правят като по план, като че ли някой им беше свел задача на тези длъжностни лица от Министерството на вътрешните работи, аз уведомих президента. Не можех да приема, че хора, назначени от президента ще започнат да освобождават висококвалифицирани кадри от МВР в навечерието на предсрочни избори. Сред тях бяха хора, които бяха взели много дейно участие в противодействието на купения вот“, коментира Рашков.

"Опасявам се, че някой иска на предстоящия вот да се даде някаква свобода за купуването и продаването на гласове", добави още бившият вътрешен министър.

За миграцията и границата

"Мигрантският натиск не е български патент, а глобален проблем на много страни. Но естествено държави, които са граници на Европейския съюз като България, има повече правомощия във връзка със създаването на препятствия на чужди граждани не по законния ред да преминават през зелената граница. Част от тях бягат от режима, в който досега са живели, а други - по икономически причини. Това не е национален проблем, а европейски и световен. Не може да се реши само с огради", каза Рашков.

Според него по негово време е направена сериозна работа по ремонт на граничното ни съоръжение. Бившият вътрешен министър добави, че в глобален мащаб не може миграцията да се спира само с граници.

Какво каза още за границата и изборите Бойко Рашков - вижте във видеото.