Нов епизод в разследването за магистрала „Хемус с нови твърдения на вътрешния министър Бойко Рашков срещу бившите управляващи.

30-40 на сто от милионите, давани авансово за строежа на автомагистралата, са били насочвани обратно към политическа партия ГЕРБ. Това обяви вътрешният министър след разпита му в Софийска градска прокуратура.

Бойко Рашков беше призован да даде показания като свидетел заради твърдението му пред националното радио, че знае къде са отишли отклонените от строителството на пътя 53 милиона лева.

ГЕРБ обяви, че ще съди Бойко Рашков, „за да носи отговорност за лъжите, които произнася“. 

Два часа остана на разпит вътрешният министър в прокуратурата. Според него информацията за отклоняваните пари е налице още от 2018 година. Конкретни имена обаче министърът не е споменавал.

От прокуратурата потвърдиха, че липсва "всякаква конкретика, имена и места, на които евентуално да са укривани парите".

След двучасов разпит Бойко Рашков каза, че не се притеснява да говори за строежа на отделните лотове на автомагистрала „Хемус“, защото според него това е престъплението на века:

„На практика съм им казал, че от средствата, които са отделени за строителството на отделни лотове на АМ „Хемус”, не всички пари са отивали за самото строителство. От тези средства, да кажем 50 или 60 милиона, или 70-80 млн., толкова, колкото авансово са привеждани от някои от фирмите, представили се като строители на магистрали, са се отделяли между 30 и 40 процента, които са се насочвали към една политическа партия. Коя е тя? Прокуратурата поиска да им я кажа с апломб миналата седмица и аз им я казах днес - това е политическата партия ГЕРБ. Потвърждавам го и пред вас“, информира Бойко Рашков.

От ГЕРБ заявиха в официална позиция, че ще дадат вътрешния министър на съд, за да понесе отговорността си за лъжите.

„Бизнесът фалира, сметките за ток и газ са чудовищни, здравната система е на ръба, доходите на пенсионерите се оказаха по - ниски от обещаните, а Рашков за пореден път се опитва да отклони общественото внимание от проблемите на деня, с активни мероприятия, защото така му е наредил началникът му Румен Радев“.

Коментар направи и депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова в предаването "Лице в лице". Според нея твърденията, че 30-40% от парите за АМ „Хемус“ са се насочвали към ГЕРБ, са неверни и недоказуеми.

"Това е риториката на президента Румен Радев, тя е беше предизборна, а сега е врем за работа", каза още Петкова.

Вътрешният министър отказа да уточни имена и лица, които да са свързани с отклоняването на финансовите средства

„Заявих на прокурора, че нямам доверие в прокуратурата и напълно убеден, че ако кажа конкретни факти, ако задълбоча съвсем, тази цялата информация ще отиде при Борисов, а Борисов нищо чудно в един момент да стане мишена на самата прокуратура“, обясни Рашков.

От прокуратурата уточниха, че свидетелят Бойко Рашков не е посочил никаква конкретика, имена и места, на които евентуално да са укривани парите, освен това той е отказал неговият разпит да бъде записан.

От началото на разследването досега по аферата „Хемус“ има един единствен обвиняем и той е Борислав Колев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!