Има огромен натиск за купуване на гласове по места. Това обяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му полицията вече е установила схеми за търговия на вота.

Според ресорния министър вече са идентифицирани много лица, които започват организация в тази посока.

Той съобщи, че от областния управител на Смолян е получил информация, че в неговата област се оказва натиск върху избиратели за кого да гласуват на 11 юли.

Според Рашков, когато хората отивали в горското стопанство да си купят дърва за огрев, получавали инструкции как да гласуват.

„Ние сме идентифицирали множество лица, които започват да създават организация за купуване на гласове. Спрямо тези лица в определен момент ще се предприемат необходимите законови мерки, за да се предотврати извършване на престъпление против политическите права на гражданите, против замяната на техния действителен вот. Нека всички да знаят, че ние няма да останем безучастни“, предупреди служебният вътрешен министър.

По думите му най-сложната задача пред МВР ще е да възпрепятства купуването на гласове.

Информацията беше потвърдена и от главния секретар на МВР Стоян Темелакиев, който оглавява Националния оперативен щаб за вота. 

Целта на Щаба е изборите да са по-честни и справедливи, допълни главният секретар. За да се избегнат местни свързаности на полицаи и купувачи на гласове, по места ще бъдат командировани хора от столицата, каза още той.