"Нямам предложение отново да съм служебен министър, както и никой друг", коментира министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той припомни думите на президента, че новото служебно правителство ще бъде обявено на 16 септември.

"Нямам информация дали се прави нова партия с колегите Петков и Василев. Министър Василев мисля, че отговори, че докато е служебен министър, няма да се занимава с партийна дейност", каза Рашков в отговор на въпрос дали ще участва в нов политически проект с участието на служебни министри.

На въпрос за Бюрото по защита на свидетелите Бойко Рашков посочи, че се надява Народното събрание да реши да не се управлява от главния прокурор.

„Много бих искал парламентът да смогне да направи това, защото такава порочна структура досега не сме имали – един представител на ръководно ниво в прокуратурата да има състав от 150 души с 8-10 млн. лева годишен бюджет, а за миналата година да нямат нито един, включен в защитна програма участник в процес. Натрапва се мнението, че едва ли не всички тези служители в това бюро охраняват само главния прокурор“, обясни Бойко Рашков.

„Страхува ли се толкова много главният прокурор, за да има защита от три места – Бюрото по защита, които бдят денонощно за него, около дома му пази Националната служба за охрана, а освен това от Шесто районно полицейско управление да патрулират денонощно коли около оградата на резиденция "Бояна“, попита министърът на вътрешните работи. По думите му подобно нещо никой не си е позволявал.

Според нето трябва да настъпи някаква корекция в тази посока и по-морално би било самият Иван Гешев да бъде инициатор на тази промяна.

За мигрантския натиск по границата Рашков посочи, че зависи от това накъде ще се насочи потокът от афганистанци, които по различни причини бягат от своята родина. 

"Трябва да сме бдителни", каза Бойко Рашков и отбеляза, че дори Турция изгражда защитни съоръжения на границата с Иран, за да не допуска масово навлизане на афганистанци на своята територия.

Рашков посочи, че с актуализацията на бюджета са дадени средства за възстановяване на компрометирани части от оградното съоръжение на границата ни с Турция. 

За акциите срещу купуването на гласове на предстоящите избори, Бойко Рашков каза, че трябва да има такива и то не в последните седмици и дни преди вота. По думите му, трябва да се вземат такива мерки още от сега, защото тези, които се занимават с купуване на гласове, са много изобретателни и ще предприемат действия твърде рано.