Във връзка с инцидента с автобуса край Своге, вчера беше взето решение през септември да бъдат внесени в НС законодателни текстове, които да задължат собствениците на транспортни фирми да оборудват автобусите си с обезопасителни колани. Това съобщи в предаването „Тази сутрин” изпълнителният директор на ДАИ Бойко Рановски.

Той допълни, че автобусите, произведени преди ноември месец 2006 г., нямат колани, тъй като тогава това не е било задължително.

„Този автобус има дата на първа регистрация август месец 2001 г., така че най-вероятно няма колани в автобуса. Ние достъп до автобуса не сме имали, така че разследването ще каже реално имало ли е, но най-вероятно не”.

Съгласно законодателството задължително е използването на колани в моторни превозни средства, които са оборудвани с такива. Ако имаше колани, броят на загиналите и пострадалите щеше да бъде друг, каза още Рановски.

По думите му, съгласно законодателството автобусите трябва да минават технически преглед на 6 месеца.

„Последно този автобус е бил на такъв преглед на 5 февруари 2018 г. и такъв е трябвало да премине до 5 август 2018 г. Причината защо не е минал технически преглед не се знае, но ще се установи. След като не е минал преглед, фирмата не би трябвало да извършва превоз на пътници с този автобус”.

Фирмата разполага с 6 автобуса, този не е минал такъв преглед към момента на инцидента, уточни Рановски.

По думите му, нарушение има и защото превозвачът не е информирал за превозването на пътници. Според него, ако в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” е била постъпила такава информация, те са щели да установят, че на превозното средство му липсва доказателство, че е технически изправно и са имали възможност да изпратят експерти на място, които да спрат курса.

Последната проверка на фирмата е била през април тази година и нередности не са установени, съобщи Рановски.

Във връзка с инцидента и по разпореждане на министър Московски ще бъде направена повторна проверка на тази фирма, със съгласуване с разследващите. Тогава прегледите на автобусите са били валидни и всичко е било наред, допълни директорът на ДАИ.