Изпускането на мигрантския проблем извън контрол в България може да доведе до промяна на политическата карта, електоралната карта, на страната. Това ще го видим и на президентските избори. Не са виновни патриотичните партии, че печелят подкрепа, виновни са властите, защото не могат да намерят решение, затова, че те омаловажиха проблема. Това каза в предаването „Тази сутрин” бившият военен министър Бойко Ноев.

По думите му политиките на ЕС не работят и не брекзитът, а миграционният проблем е големият проблем на ЕС, този, който разкъсва съюза в момента – референдумите в Унгария, позицията на Вишеградската четворка и т.н.

Лошото управление на мигрантския проблем създава дълбоки напрежения в европейските общества и в българското общество, допълни Ноев. Според него не са виновни Пегида, виновна е Меркел, която e казала, че ще приемат бежанци без таван. Недостатъчното внимание, което българските власти отделиха на този проблем ни създава вътрешен проблем, каза още бившият военен министър.

Камерите и джиповете няма да решат проблема. Затова България трябва да въведе армията в петкилометровата зона по границата с Турция, смята Бойко Ноев.

Той призова кандидатпрезидентите да вземат отношение по въпроса и да кажат как ще се справят с този проблем.

Ноев каза, че страната ни проявява едно хуманно отношение към бежанците и българските власти, в частност и Агенцията за бежанците, прави каквото може.

Той посочи и друга морална страна на бежанския проблем - защо са тръгнали насам, защо тези млади мъже не се не се върнат в Сирия да я защитават от ислямистите, които режат главите и изнасилват жените им.

"Ние виждаме, че те не бягат да спасяват живота си, бягат към по-добър живот. Аз не съм човекът, който може да дава морални оценки на тези хора и очевидно на тях им е трудно", каза още бившият военен министър.

Той допълни, че програмата за релокация на ЕС е била един палеатив, временно решение.

„Тези хора могат да бъдат преместени от една в друга държава само с тяхно съгласие. Няма как да се случи тази програма да работи, поради това досега в България да са дошли само 12 човека или 15”.