Към този момент България няма да гони руски дипломати и технически лица от мисията на руската федерация. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на съвета по сигурността към Министерския съвет по случая „Скрипал“.

„На практика сме показали своята пълна солидарност с Великобритания“, каза Борисов, но добави, че като председатели на съвета на ЕС трябва да запазим канала на комуникации с Русия.

На съвета, в присъствието на членове на правителството, началниците на спецслужбите и представител на президентството, беше изслушан и българският посланик в Москва Бойко Коцев.

Той беше привикан в София за консултации, което е рутинна дипломатическа процедура, прилагаща се в момент на вземане на решение в сферата на външната политика. Коцев не е отзован, а извикан за разяснения.

„Извикването на посланика е практика в дипломацията, която показва, че обръщаме сериозно внимание. На този етап не считаме, че трябва да гоним руски дипломати и технически лица“, посочи премиерът.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV и бившият външен министър Ивайло Калфин посочи, че привикването на посланик не е слаб дипломатически ход и с него се припознава вината на Русия за случая „Скрипал“, а изгонването на дипломати би била следваща стъпка, ако се случи нещо ново.

Коцев се връща в Москва след седмица.

28 държави вече взеха решения за изгонване на руски дипломати заради, а още четири европейски страни решиха като София да привикат посланиците си за консултации.

Повече светлина върху случилото се може да хвърли дъщерята на бившия шпионин Юлия, която според Би Би Си вече е контактна.