Премиерът Бойко Борисов заминава утре в Истанбул. Нито министър-председателят, нито правителствената информационна служба разкриха подробности около предстоящата визита.

Тя е по покана на турската страна. От разпространената стенограма на правителственото заседание от вчера става ясно, че България ще търси сътрудничество с южната ни съседка за съвместно решаване на бежанския натиск. 

Днес премиерът изненадващо пристигна на инспекцията на Западната дъга на Околовръстното шосе в столицата, но запази мълчание за предстоящата среща с турския му колега.

Ден по-рано Борисов сподели пред министрите си, че в Европа липсва перспектива за решаване на мигрантската криза. Затова, по думите му, България трябва да поддържа максимално добронамерени отношения със съседните държави.

Според анализатори обаче страната ни е закъсняла с предприемането на действия.

„Без да имаме своя собствена тежест, свои собствени устои и граници, които сме поставили като граници на своя национален интерес, които не може да бъдат преминавани от никого, ние няма да можем да измолим нито от Турция, нито от Европа, нито от когото и да било гаранция за нашата собствена национална сигурност”, коментира политологът Огнян Минчев.

Друга възможна тема на разговора е създаването на зона за сигурност в северна Сирия, за която Турция настоява пред Европа.

„Основният опозиционист беше госпожа Меркел. Имайки предвид, че след Истанбул Бойко Борисов директно ще отиде в Берлин, не изключвам възможността да носи подобна молба на госпожа Меркел - т.е. тази тема отново да бъде поставена на дневния ред в Европейския съвет за утвърждаване”, заяви арабистът проф. Владимир Чуков.

Според експерти възможно е Йълдаръм да поиска от Борисов закриването на учебни институции, свързани с проповедника Гюлен. Такова искане е отправила Анкара преди 2 дни на среща между Ердоган и президентът на кюрдстката автономия в северен Ирак Масуд Барзани.

След като приключи визитата в Истанбул, премиерът заминава на среща при канцлера на Германия Ангела Меркел.