В Мюнхен премиерът Бойко Борисов настоя за бързо решение за влизането на България в т. нар. чакалня на еврозоната и в Шенгенското пространство. Това стана на официалната вечеря по случай откриването на конференцията по сигурността на тема „Нови идеи за Европа”.

„България е една много лоялна и дисциплинирана държава, тя стриктно спазва Маастриските критерии”, обяви премиерът, като цитира актуалните резултати от фискалната политика, която провежда българското правителство.

„Аз съм убеден, че след като години наред изпълняваме тези критерии, е време да ни приемете и в еврозоната, и в Шенген. Трябва тези, които са отличниците, да получат и отлични резултати за труда си”, каза Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

„С цялото ми уважение към моите приятели от Гърция,  но не може Гърция да е в Шенген, а България да не е. Ако трябва да станем и ние недисциплинирани и да ни обърнете внимание”, посочи Борисов.

Той настоя за инфраструктурно присъединяване на Западните Балкани и призова за добри отношения с Русия и Турция.

Снимка: МС

Няма по-добре пазена граница от българо-турската, каза още Борисов, цитиран от правителствената информационна служба. Той акцентира върху усилията и мерките, които България полага за сигурността не само на своята територия, но и на Европейския съюз.

Министър-председателят подчерта, че българското председателство на Съвета на ЕС дава възможност да се постави темата за Западните Балкани, но и за отношенията на ЕС и големите му съседи.

„В инфраструктурно отношение трябва незабавно да се започнат коридорите 4, 8, 9 и 10, както и дигиталната инфраструктура. Колкото и да ги подценявате, няколко войни тръгват от Балканите. Решението за там е бързо присъединяване към НАТО и ЕС”, каза премиерът Борисов и призова Европа да не се дели по отношение на въшнополитическите въпроси, а да работи единно.

Премиерът постави акцент и върху важността на добрите отношения между ЕС и Турция, като поясни, че и към момента южният фланг на НАТО се пази от Турция и Европа разчита на нея. „Затова съм много доволен, че ЕС реши да нормализира отношенията си с Турция. Не само заради мигрантите, но заради сътрудничеството и подкрепата в рамките на НАТО”, отбеляза Борисовм, цитиран в съобщението на МС.