Турция са наши съседи, а това, че на Златния рог в Истанбул има възстановен български храм „Св. Стефан”, е прекрасно доказателство за добросъседството, разбирателството и за мира. Това каза премиерът Бойко Борисов при пристигането си за откриването на реставрираната църква.

„Mного е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир”, подчерта Борисов.

Снимка: МС

„Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове”, допълни премиерът.

„България е важна държава, велика държава, но не бива да й се възлагат такива огромни отговорности”, каза той на въпрос дали пътят на Турция към Европа минава през България и нейното сътрудничество.

Снимка: btvnovinite.bg

„Да, ние можем да посредничим, можем да настояваме, защото само мирът, само подобряването на отношенията с Турция на Европа дава решение на много въпроси. Забравихте Харманли, бунтовете на бежанците. Сега има нулев натиск от година, това не се постига лесно и с приказки, и със заклеймяване”, отбеляза той.

Да има такава църква на това място не е лесна работа, заяви премиерът.

Борисов специално благодари на реставраторката на храма Фикрие Булунмаз, която по думите му е направила всеки детайл с душа.

В църквата пристигна турският премиер Бинали Йълдъръм, който беше посрещнат от Борисов.

Снимка: МС

Мерките за сигурност са изключително строги. Очаква се да пристигне и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Снимка: МС

Много е слънчево на душата ми, както на душата на всички българи, които знаят каква стойност за нашата България има възстановяването на този храм, каза по-рано българският патриарх Неофит.

Снимка: МС

„Да ни е честит обновеният храм на св. Стефан и да се издига българският дух в нашите отношения за доброто на нашите страни, църкви и народи”, допълни той.

Патриархът също определи като чудесна реставрацията на храма.