Министър-председателят Бойко Борисов ще посети Истанбул в петък, 26 август, за да се срещне с турския си колега Бинали Йълдъръм.

Срещата е по искане на турската страна, съобщиха от правителствената информационна служба.

След разговора Борисов ще отлети за Берлин за среща с германския канцлер Ангела Меркел и група от осем европейски премиери. 

Първоначално българският министър-председател беше поканен за откриването на новия мост над Босфора. Миналата седмица от Министерския съвет съобщиха, че той няма как да съчетае тази покана със срещите си в Берлин.

На днешното правителствено заседание Борисов коментира, че липсата на перспектива за решаване на мигрантската криза в Европейския съюз ни кара да търсим партньорство с Турция.

Снимка: bTV

Според премиера България трябва да се опита да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения със съседите, става ясно от стенограмата от заседанието. „Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна“, отбеляза министър-председателят.

Снимка: bTV

„Спазвайки хиляди, хиляди, хиляди ограничения, които имаме в Европейския съюз, всеки ден бълваме огромни ресурси за прехрана, за охрана, за интервюта за статут, за всеки един регистриран мигрант“, каза министър-председателят. Той посочи, че бежанските центрове у нас вече са пълни и трябва да се мисли за финансирането на нови при евентуално нарастване на миграционния поток.

Снимка: bTV