Стабилността в региона на Персийския залив е от особено значение за България и региона на Балканите. В тази връзка приветстваме и подкрепяме разрешаването на възникналата кризисна ситуация с политически средства и по пътя на дипломацията.

Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с премиера на Катар Абдула бин Насър бин Халифа Ал Тани по повод на създалата се остра дипломатическа криза в отношенията на някои арабски държави с Катар, цитиран в съобщение на правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов е изразил желанието на българската страна за мирно и бързо уреждане на възникналата кризисна ситуация в много важен за България близък регион. Министър-председателят е отбелязал категоричната си позиция против всяка форма на по-нататъшна ескалация на напрежението, както и срещу намесата на външни за региона фактори.

Борисов е акцентирал също върху запазването на стабилността на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива, което, по думите му, е в интерес на целия регион.

Министър-председателят е посочил, че България цени своите приятелски отношения със страните от арабския свят и е изтъкнал сътрудничеството с Катар. От началото на настоящия месец страната ни пое и местното председателство на ЕС в Доха.