Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов получи и веднага върна проучвателният мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Според Конституцията президентът има три опита да накара парламента да състави правителство. Първият проучвателен мандат по право се пада на най-голямата парламентарно представена партия, която е ГЕРБ.

„Няма да предлагам в 43-ото Народно събрание структура и състав на Министерски съвет и връщам получения мандат”, гласеше отговорът на Борисов. 

По този начин конституционната процедура продължава – вторият проучвателен мандат ще получи втората по големина парламентарна сила – БСП.  

От левицата обаче бяха категорични, че и те ще върнат мандата, тъй като искат предсрочни избори.

Третият проучвателен мандат президентът трябва да връчи на политическа сила по свой избор.

Допреди ден имаше три потенциални кандидата за това – патриотите, реформаторите и БДЦ.

По-късно обаче стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепи кабинет на Патриотичния фронт, което отново рязко увеличи шансовете за предсрочни избори напролет.

Близо 20 мин. премиерът в оставка говори с журналистите пред президентството.

Той обясни, че трябва да се върви към предсрочни парламентарни избори.  

ГЕРБ няма да подкрепи правителство с мандат на Патриотичния фронт, тъй като не политиките, които имат двете формации, не съвпадат.

По отношение на евентуален вариант Реформаторският блок да вземе мандата и да опита да състави правителство, Борисов заяви, че ще изчака тяхното решение, което трябва да стане ясно по-късно днес.

Премиерът в оставка призова новоизбраният президент Румен Радев,  заедно с действащия държавен глава Росен Плевнелиев заедно да съставят служебен кабинет, който да излъчи и новия български европейски комисар.

Вижте цялото изказване на Борисов във видеото: