България изгони още един руски дипломат – помощник на военното аташе. Това стана ясно след среща на българския външен министър с руската посланичка.

В прессъобщение на МВнР се казва, че срещата е заради разкритията на прокуратурата, свързващи четири инцидента във военни складове у нас със служители на руското военно разузнаване.

Премиерът в оставка – Бойко Борисов, обяви, че у нас следят дейността на руските шпиони преди чешките власти да съобщят за разкритията по взривовете във военен склад, в който са се съхранявали и боеприпаси на българската фирма „Емко“.

„Много преди чехите, много преди други, ние сме работили и за радост партньорските служби знаят от кога работим по тези теми. Особено за палежа в склада беше толкова професионално, че сега като наредиха пъзела, стана ясно, че не е случаен“, коментира случая Борисов.

Днес фирма „Емко“ разпространи позиция, в която обвинява прокуратурата, че прикрива подбудители и помагачи на терористична дейност.

„Несвързаните и лъжливи твърдения на прокуратурата дадоха възможност на външния министър на Русия отново да се подиграе не само с България, но и с ЕС“, се чете в позицията.

Говорителят на Кремъл – Дмитрий Песков, заяви, след изгонването на руския дипломат ще има реципрочни действия и определи като „неприемлива провокация и безпочвени обвинения“ разкритията на българската прокуратура за възможна руска връзка при взривовете във военни складове.