Премиерът Бойко Борисов обеща правителството да отпусне половин милион лева за ремонта на още едно крило на Троянския манастир.

Пред журналисти в светата обител премиерът каза, че решение за това ще се вземе утре.

"Догодина за празника Антимовото крило трябва да се реконструира до основи и ще бъде направено. Знаете – като кажем нещо, то утре ще стане", заяви Борисов.

Снимка: БГНЕС

Той допълни, че от една-две години правителството се грижи не само за този манастир, а за всички църкви и манастири в България, което по думите му и патриархът може да потвърди, че стотици са направени.

Снимка: БГНЕС

"На 10 септември се разбрахме с патриарха и руския посланик, в Русе църквата, която я бяха взривили комунистите едно време да направят Пантеон, сега я изградихме наново", заяви още премиерът.

Той добави, че на 10 септември патриархът и русенският митрополит ще осветят църквата, както е канонът.

Снимка: БГНЕС

"Така че за наша голяма радост, днес на празниците масово българите излизат и почитат вярата и това е добре – има ли вяра, има надежда за бъдещето", каза премиерът, който честити празника на всички българи и им пожела да са живи и здрави.

"Бог пред нас, ние след него, това е изключително хубав празник", каза още Бойко Борисов. Той беше в светата обител на днешния храмов празник, където се срещна с патриарх Неофит и с игумена на манастира Величкия епископ Сионий.

Снимка: БГНЕС

Хиляди миряни се стекоха днес в Троянския и Бачковския манастир, за да се поклонят на чудотворните икони на Пресвета Богородица на големия празник.