Не трябва никоя партия или правителство да се меси в независимата съдебна власт. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция в Пазарджик.

„Прокуратурата е независима власт, аз нямам общо с прокуратурата. Прокурорите си избират прокурори, съдиите – съдии, аз не се меся. Аз можеше да се намеся само с мой кандидат за главен прокурор по закон чрез министъра на правосъдието, който да предложи на Висшия съдебен съвет и аз считам, че дори това трябва да отпадне в закона.

Не трябва никоя партия, правителство, да се меси в независимата съдебна власт. И затова не излъчих, а кой са си излъчили прокурорите, дали е подходящ, ВСС ще реши. Какво е това политически партии си предлагат прокурори? Аз не предлагам никого, който стане – той.

Госпожа Нинова каза, че аз съм виновен, че не съм издигнал втори кандидат за прокурор – що за глупост. Представете си, че през моя министър на правосъдието от моята политическа партия бях предложил кандидат за прокурор и какво би станало хипотетично – примерно един Емил Радев, европейски депутат, доказан юрист, предлагат го като втори кандидат, както има право, и тя това казва, че аз всъщност не съм предложил. Предлагам го него. Ами, ако го изберат? И изведнъж се оказваме на другия ден евродепутатът Емил Радев главен прокурор на Републиката”.

По темата за „Артекс”, Борисов заяви, че поправката „Артекс” не зависи от него.

„Ние не сме я правили, аз, нито правителството”.

Той отрече да са прокарали поправка, която да защитава интереса на строителна фирма, и допълни, че що се касае до интереса на строители и животновъди, те винаги ги защитават:

„Защото сме убедени, че само частният бизнес, инициативата, днес всичките тези хора, и от техния труд и конкуренция, може държавата да върви напред. При социализма знаем какво беше – колко пъти сте яли луканка на година, ако не си я направите".

На въпроса кой се опитва да атакува правителството, Борисов отговори: „Те дори си го разказаха”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!