България не е давала официална позиция за предстоящия референдум за независимост в Иракски Кюрдистан. Това е основната армия, която спира ИДИЛ, надали е добре да правим манифестация и посрещания на фронтови армии”. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред депутатите.

Това е първият парламентарен контрол за Борисов от началото на третия му мандат като премиер. Той отговаря на два въпроса – за кадровата политика на кабинета и за срещата си с ръководителя на Иракски Кюрдистан.

Преди седмица журналистката Елена Йончева, която е депутат от БСП в момента, обяви в предаването „Тази сутрин” на bTV, че премиерът Бойко Борисов е имал среща с президента на иракски Кюрдистан Масуд Барзани, за която у нас се е разбрало от публикации в кюрдските медии.

По думите й в тези медии е публикувана информация, че България ще предостави военна помощ и са водени разговори за признаване на референдума за независимост на Кюрдистан.

По-късно външният министър Екатерина Захариева обясни, че среща е имало, но правителството не е обещавало военна помощ на Кюрдистан, нито признание на референдум за обявяването му за автономна област. Същото потвърди днес пред депутатите и министър-председателят.

Той уточни, че ако Йончева го е попитала добронамерено, щял да й обясни съображенията си да не оповестява предварително срещата си с Масуд Бързани.

Относно кадровата политика в новия кабинет Борисов защити всички назначения. Напомни, че единствения вариант за съставяне на правителство е бил коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти.

„Колкото по-малко се обиждате и повече се опитвате да работим в следващата година, ще е полезно за правителството и парламента. Всяка една от партиите представи министрите, някои кандидатури не бяха приети и търсихме други. Изобщо не сме се старали по квоти и проценти да ги пресмятаме”, обяви още Борисов.