„Искам да призова хората, които са на магистрала „Тракия”, за търпение, защото такива метеорологични условия не са често срещано явление”, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след заседанието на кризисния щаб за защита на населението при бедствия и аварии Бургас тази нощ.

По думите му ситуацията не била добре оценена и магистрала „Тракия” вероятно е трябвало да бъде затворена по-рано вчера.

„До последно мислеха, че може да се минава по нея. Това ще го анализираме за друг път. Може да е по-тежко за трафика, но по-отрано да се спира движението. Утре до 14 ч забраняваме движението там на всички автомобили”, посочи премиерът.

„Нека хората да имат търпение, да стоят на топло, полагаме огромни усилия да пробием пътя. Надявам се, че ако до 14 ч. утре всичко е наред, ще може да пуснем магистралата. Причината за всичко това е тирът, който нарушава движението на снегорините, а те спрат ли, след това там стават по метър и половина-два преспи”, каза Борисов.

В отговор на въпрос премиерът уточни, че повечето хора предпочитат да останат в колите си.

„Разчитат, че ще пробием и ще тръгнат. За тези хора, които ми докладваха – болни хора, майки с деца, бременни, са взети мерки. Верижните машини са там и обикалят, пробиват. Просто ги моля за търпение. 30 коли вече се изтеглени към Айтос, така че верижните машини една по една ще ги изтеглят, други ги извеждаме към Ветрен.

Затова се наложи да направим този кризисен щаб, защото с местните сили, които имаха там, нямаше да се справят. Трябваше де се вдигне пожарната и армията и повече хора”, посочи министър-председателят.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова предупреди, че хората, които са планирали да пътуват в тази част на България, да не предприемат такива действия, докато не бъде съобщено, че движението е пуснато.