„На преговарящите не им завиждам, лошото е, че преговорите в най-напредналата, в най-крива част, ще паднат в нашето председателство, но като православни християни знаем, че Господ праща изпитания на силните”, коментира преговорите за брекзит премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща с посланиците ни.  

„Не съм вярвал, че един ден Борис ще си отива – в случая Великобритания (Борис Джонсън е външният министър на Обединеното кралство – б.ред.), а Борисов ще идва да оглавява съюза след 6 месеца – това казал албанският премиер Еди Рама по време на срещата в Триест, сподели шеговито Борисов.

„Много трудно вървят преговорите по брекзит – не знам дали ще се разберат. Усеща се огромно напрежение, точно като последните срещи преди развод на две фамилии (…)

Както винаги при развод, ще стане въпрос за пари. Нека да съм лош пророк, но мисля, че няма да се разберат, защото това са много пари и много ангажименти”, каза още премиерът.  

„Председателството е един тип координация между държавите в ЕС. Процес, в който трябва да се влезе в проблемите, които има всяка една от тези държави. Председателството не значи управление на ЕС, което се бърка много често. И, разбира се, дава и шансове – особено в случая на Балканите – за някои приоритети, които стоят от години”, каза още премиерът.