Премиерът Бойко Борисов предупреди „маломерните” партии, които не са успели да влязат в парламента, да не пречат на съдебната система.

„Когато се създават междуличностни конфликти между висши представители на съда, прокуратурата, следствието, и като кърлежи се прилепят към тях малки политически партии и фракции, нищо добро не може да очаква съдебната система”, заяви той в Хитрино, където присъства на първата копка на новите къщи.

Това е казал Борисов и пред председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, с когото се срещнаха по-рано днес.

„По всички теми за съдебната система може да се разчита на мен, но по никакъв начин да не се обслужват политически партии, които със своята маломерност, с това, че дори не можаха да влязат в парламента, просто пречат и на съдиите да постигнат действително най-доброто, което може системата да направи”, посочи Борисов.

Той отбеляза, че съдебната система е една от най-добре платените. „Много по-добре платена и от мен, и от министрите”, уточни премиерът.

Борисов изтъкна също, че хората искат бърз процес и справедливост. „Ако съдиите започнат да наблюдават и да се самоконтролират за тези безбройни условни присъди, защото действително са много, ако прокурори, полицаи и следователи се стегнат и внасят по-добри обвинителни актове, ще стане това, което хората очакват”, убеден е премиерът.

Запитан дали с Панов са обсъдили скандала „ЦУМ-гейт”, Борисов каза, че всъщност е бил притеснен от срещите в ЦУМ на омбудсмана Мая Манолова с лидера на БСП Корнелия Нинова и партийните функционери.

„Спомням си, когато паднахме от власт, концерта на Орлов мост на г-н Трифонов и тежкия негативен оттенък, който като протестен вот се раждаше там. И аз имам много въпросителни”, подчерта Борисов.

„Защо не отидоха при Мая Манолова, защо не я извикаха поне на „Позитано”? Откъде накъде ще се завират по частни офиси?”, попита министър-председателят.

„Никой не поиска да се види с мен през тези два месеца, щях да се почувствам и аз поласкан да ме поканят в ЦУМ”, каза Борисов, като после уточни, че се шегува.

Във връзка с разразилия се скандал покрай Патриотите и зам.-министъра, който подаде оставка заради снимка с нацистки поздрав, Борисов подчерта, че е против всеки, който може да си позволи дори шега на тема Холокост и концлагери.

„Неприемливо е. Същото обаче важи и за тези, които се шегуваха с лагерите в Белене, Скравена или с милионите жертви на Сталин”, отбеляза той.

„При нас уволняваме. Даже ще умре човекът, дано му се размине, заради тази снимка е в тежко положение. Ние реагираме веднага, за да можем да прекъснем всеки опит да бъдем връзвани по какъвто и да е начин с фашизма и националсоциализма”, увери Борисов.