Вторник е ден разделен, не може в Министерския съвет да сте коалиция, а в парламента – опозиция. Искам да знам какво правим – заедно ли сме или не сме”, с тези думи се е обърнал премиерът Бойко Борисов към представителите на Реформаторския блок на извънредното заседание на кабинета, научи bTV.

„Аз съм честен с вас, бъдете честни и вие. Има предел, за мен той настъпи. Или сме заедно, или всеки да си тръгва по пътя (…)

Няма да допусна да се подигравате с мен и ГЕРБ. Лукарски, страх ли те е? Москов, пиле шарено ли съм? Кунева, да спра ли парите на учителите, че сме ги били дали предизборно?

Кога показахте кой ви е партньор – вие говорите с езика на БСП и ДПС, кажете ми да ви пожелавам ли успех или какво? Аз ясно съм заявил, ако на 6 ноември ГЕРБ не е първа сила, си тръгвам”, били думите на премиера.

На тях Меглена Кунева, лидерът на ДБГ, който е част от Реформаторския блок, отговорила така:

„Имаме вашата подкрепа и постигаме с ваша помощ резултати. Аз не знам какво да кажа, ние се разбираме и подкрепяме. Трябва да намерим начин (…)

Изборният кодекс е тежък, но ние от РБ имаме проблемна ситуация в парламента. Имаме си опозиция и не можем да се справим с колегите… Аз признавам, че не може да се разчита на целия Реформаторски блок и признавам, че не можем да се справим.

По-рано през деня друга от формациите в РБ – ДСБ, призова Борисов да подаде оставка, а не „да хвърля държавата в хаос по време на кампания”.

Не може всички проблеми да се обясняват с вътрешни проблеми на Реформаторския блок! Не е справедливо, казала пък вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Борисов заплаши Реформаторския блок с „преформатиране на управлението” и им постави ултиматум да не се държат като опозиция, а  след това той свика извънредно заседание на Министерския съвет.