Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отправиха своите поздравления за днешния празник в профилите си във Фейсбук. Те обвързаха 24 май със спечелената награда "Букър" от писателя Георги Господинов.

„На 24 май - "Букър" за Георги Господинов и „Времеубежище“! Чест и признание за българския език, Георги Господинов и България!“, написа Борисов в профила си в социалната мрежа.

„Времеубежище“ е първата книга от български автор, която печели престижното отличие.

Тя се присъжда за художествени произведения от цял свят, които са преведени на английски език, а наградата от 50 000 паунда се разделя поравно между автора и преводача.

„Честит празник на българската писменост и култура! 24 май е празникът, който безспорно носи най-много положителни емоции на всички българи. А този 24 май е още по-специален. В навечерието на най-българския празник получихме още един повод за гордост, и то свързан именно със силата на думите - Георги Господинов и неговият роман “Времеубежище” бяха отличени с най-престижната световна награда за литература - “Букър”“, написа Кирил Петков в мрежата.

„Искам да благодаря на Георги Господинов, че ни припомни, че времето принадлежи на онези, които са готови да се откъснат от миналото и да погледнат смело напред към бъдещето. Благодаря, че ни припомни, че България може и че “там, където има тъмнина, винаги дреме чудо”, допълва още той.