Само година след като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество вече се усеща позитивен резултат за двустранните ни отношения. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Македония Зоран Заев в Благоевград.

Снимка: Ладислав Цветков

Двамата отбелязваха там съвместно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Снимка: Ладислав Цветков

Борисов изрази удовлетворение от новия дух на сътрудничество, който се е настанил трайно в отношенията между България и Република Македония след подписването на договора.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му вече са налице положителни ефекти по отношение на търговията, стокообмена и туристопотока между двете страни. „Без договора с България нито щяхме да постигнем договора с Гърция, нито щяхме да имаме покана за Евросъюза”, заяви пред журналисти Зоран Заев.

Снимка: Ладислав Цветков

Министър-председателите на двете държави се разбраха да разширят КПП-то при Станке Лисичково заради увеличения брой туристи, а и заради предстоящото военно учение между армиите на двете държави тази есен у нас.

Снимка: Ладислав Цветков

Честванията в Благоевград започнаха пред паметника на Гоце Делчев с военни почести година след като делегациите на двете държави се поклониха пред гроба на войводата в Скопие. ВМРО организира шествие от паметника на Тодор Александров.

Неврокопският владика Серафим отслужи заупокойна литургия в памет на жертвите.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов връчи на военната част в Благоевград полевата икона на 14-и македонски пехотен полк, участвал в четири войни.

Вижте още във видеото: