„Трудно някой би могъл да излезе и да каже, че е гасил повече пожари от мен. В пожарната мога да споря много с тях”, коментира премиерът Бойко Борисов протеста на пожарникарите срещу лошите условия на труд и ниското заплащане.

„Аз си пазя мушамата – всъщност една брезентова престилка, с която по време на социализма пожарникарите гасяхме пожари. Гумените ботуши, с които сега градинарите ходят… 12 пъти ме е убождал пирон през тях за петте години ръководител на пожарогасенето в централна рота на София. Каската ми беше пластмасова, въобще нямаше шлем на нея”, коментира Борисов.

„Кутиите с дефламола, едни тенекии… след пожар сваляхме брезентовите мушами, вземаш дефламола и се мажеш целия. Това беше по времето на социализма. Имаше в цялата пожарна в България един „Додж” – бяха ни го докарали да го гледаме, да цъкаме с език и да му подритваме гумите… Сега за 300 млн. лв. сменихме колите, карат най-добрите.

Сега ако ги закарам на един ЗиЛ, половината няма да могат да подадат вода, такъв професионализъм се изискваше от шофьорите. Така че в пъти се  е повишило и заплащането, и да не говорим за обезпечаването на моите колеги”, каза още Борисов.

„Да ги попитам помнят ли с какви дихателни апарати ние гасяхме – това беше преди 20 години, не преди 200… Работи се по тая тема, но имаме и лекари, и санитари, и медицински сестри, и учители…”, коментира още Борисов.