ГЕРБ излезе с декларация срещу БСП. Управляващата партия обяви, че никога няма да се коалира със социалистите.

С пълно единодушие делегатите преизбраха за свой лидер настоящият министър-председател Бойко Борисов.

В Изпълнителната комисия на партията на мястото на Цецка Цачева влезе д-р Даниела Дариткова.

Бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев, който подаде оставка, защото изгони Корнелия Нинова от пленарната зала, не беше номиниран за член на висшето партийно ръководство.Той застана начело на Контролната комисия на ГЕРБ.

Националното събрание прие и отчета за работа на Изпълнителната комисия на ГЕРБ със 1080 гласа "за", без въздържали се и против.

Снимка: Ладислав Цветков

Най-важното послание на управляващине беше към БСП.

Със 1079 гласа "за" и 1 "въздържал се" ГЕРБ прие декларация, че не желае да се коалира със социалистите не само днес, но и в бъдеще, защото: "имаме непреодолими различия във визиите си за развитието на България; имаме различни представи за политически морал и ценности; ние сме модерната европейска партия у нас, чийто глас се чува в Европа".

Поводът – на последния конгрес на БСП Корнелия Нинова обяви, че опозицията е отказала "да бъде нахранена с постове и да бъде опитомена".

В декларацията се посочва още, че ръководството на БСП твърди, че в БСП има хора, които влизат в колаборация с ГЕРБ.

"Подобни подозрения са абсолютно неверни, правят невъзможен политическия диалог между управляващи и опозиция, както и минират усилията ни за успешно и безпроблемно провеждане на българското председателство.

Снимка: Ладислав Цветков

Председателството на България на Съвета на ЕС е национална кауза и е нова база за обединение на българското общество – от ГЕРБ не искаме да пропуснем този шанс.

Очевидно БСП работят председателството да се провали при управлението на ГЕРБ, та дори и на цената на загуба на национален престиж и на важни за хората политики.

Ние от ГЕРБ неведнъж сме заявявали, че никога не са били водени разговори за съвместно управление с БСП. Подобна коалиция е невъзможна".

В своето изказване пред делегатите Бойко Борисов подчерта колко неща са направени само за 6-7 години – "музеи, култура, няма училище несанирано или детска градина на фона на синьо-червената мъгла преди това”.

Снимка: Ладислав Цветков

Сутринта слушах г-н Иван Костов, който аз дълбоко уважавам, и той казва – да, ние тогава заварихме фалирали предприятия и сега това не бива да се прави, каза премиерът.

„Ние искаме да видим коя партия на кой конгрес фалира предприятията, кога на входа и на изхода се слагаха едни и същи фирми да ги източват и да ги доведат до фалит, за да могат да ги продадат на безценица. Защо не се изчисти този преход, защо не се изкоментира. Когато едно предприятие се сложи до стената в ъгъла, фалирало, и за 1 лв. можеш да го продадеш”, заяви още Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

Чухте, 26 банки са фалирали – при кой конгрес, на коя партия, запита Борисов.

"Ние Четвърти конгрес правим, те правят 49-ти и за това, че сме санирали на хората без пари блоковете, трябва да ни тричат от сутрин до вечер. Нашето се вижда, за хората, хиляди блокове направени, а тяхното е хиляди предприятия откраднати, коментира Борисов.

И сега пак какво казват – председателят щял да гласува "за", а партията щяла да гласува "против". Защо? Ето това е популизъм, това е да хвърляш прах в очите на хората, заяви министър-председателят.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му те изобщо не са срещу приватизацията и в този момент това е било правилно.

Въобще да не им се притесняваш за София, обърна се Борисов към кмета Йорданка Фандъкова.

„Тази разруха, която заварих аз, когато станах кмет на София – един шадраван, един фонтан нямаше.

Да спасим София от спасителите – това трябва да е нашият девиз, заяви Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

Защото тези, които щели да спасят София и търсят дали има изкривено колче, тогава нямаше нито едно колче, 500 000 души се водят на метро и това сме го изградили ние, как така ще ни бутат труда с лека ръка, коментира Борисов.

Според Бойко Борисов социалистите завиждат на успехите на ГЕРБ.

Те не искат да има успешно председателство. Те, ако могат да го провалят, ще го провалят. Най-гадната дума, която знам, е завист и на тях им е неприятно, когато някой успява в България, партия или хора (...) Не можем да се зарадваме", каза още премиерът.

„Ние сме работили всички за договора с Македония – всички сте работили, ама ние го направихме. Ако е било лесно, щели са да го направят.

Борисов коментира иронично филма на Елена Йончева за пробивите в оградата по границата.

„Някой си успял да прескочи през оградата, той и Левски може да скочи, ако е жив, всеки може да се изкатери на една ограда”, каза той.

Всички чужденци, които дойдат, казват, че България най-добре се справя с мигрантската криза, но не им харесва това. (…)

Снимка: Ладислав Цветков

И сега като минат последните конкурси, като се сложат термокамерите и се вкарат новите автомобили, ще се приключи процеса. Филми, чудо… но като отиде Цветанов там и настана суматоха. Така че мобилизирайте се, няма да спрат, никъде не им харесва това, прав е Гърневски, прав е и Волен, че само ние можем да се свалим", допълни Бойко Борисов.

И дори социологическите агенции показват, че, ако има вариант – то е БСП и ДПС, и те прекрасно съзнават в какво управление ще се натикат.

Снимка: Ладислав Цветков

Един път бях демократ, заповядайте властта – не могат, втори път – пак заповядайте, пак не могат. И сега точно са се сетили за председателството да искат, и как си го представят физически – предсрочни избори със служебно правителство и без парламент, каза още Борисов.

"Това е малко като ние с Валери – започнем ли да спорим кой е по-велик, винаги ще се скараме, по-добре да сме заедно.

Сега е моментът с общи усилия да придвижим напред темата по Западните Балкани – това устройва всички. Сутринта разговаряхме с колегите от ЕНП, защото ние действаме дипломатично. (…) На фона на всичко останало Източното партньорство е доста придвижено напред.

Снимка: Ладислав Цветков

Като цяло се възприема политиката, че е по-добре със съседите да сме заедно на една маса, да работим съвместно и да оставим спорните теми по-назад, за да можем да придвижим… защото това са милиони хора, които искат да имат бъдеще, европейски или нормален път за живот.

Виждате колко сме мирни, колко внимателно си подбираме думите, надявам се заради България в следващите 6 месеца да сме по-спокойни като държава", заяви премиерът.

Снимка: Ладислав Цветков

Той благодари на Патриотичния фронт, затова, "че са с нас, защото работихме и в друго правителство и беше много тежко – едните да са върла опозиция, другите да са министри и краят не беше добър".

Финансовият министър Владислав Горанов отправи нападки към критиците популисти на управлението.

„Популизмът е по-вреден и от алкохолизма, защото от алкохол може да се излекуваш, а популизмът нанася трайни негативни последици”.

От името на коалиционния партньор Волен Сидеров призна някои грешки и обеща подкрепа до края на 4-годишния мандат на кабинета „Борисов 3”.

„Успехът зависи от нас, нито външни нападки или опозицията може да ни събори, ако ние сами не се съборим”, заяви Волен Сидеров.

Като председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на Бойко Борисов, че в качеството си на премиер дава свобода на депутатите да вземат решения.

В края на форума Борисов благодари за преизбирането си начело на ГЕРБ и обеща, че ще отстрани от партията всеки, който би й навредил.

Той припомни за изключителното значение на етническата толерантност и забрани на своите хора да използват езика на омразата. Нито веднъж той не спомена името на партията на Ахмед Доган, а за БСП най-често говореше в трето лице, множествено число.