Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в новата военноморска база „Бернис“ на брега на Червено море в Египет, съобщават от пресслужбата на правителството. В българската делегация е и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Премиерът беше посрещнат от египетския си колега Мустафа Мадбули. Заедно с президента на Арабската република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси, Борисов започва участието си в официалното откриване на новата военноморска база.

„Истинският пробив в политическите контакти между България и Египет, който постигнахме през последните две години, може да даде нови практически изражения на сътрудничеството ни във всички сфери“, коментира Борисов по време на срещата си с президента на Египет.

Премиерът Борисов отбеляза, че благодарение на конструктивния политически диалог от 2018 г. до днес е отворена нова страница на активизиране на двустранното сътрудничество във всички сфери - политическа, икономическа, енергийна, културна, образователна, туристическа.

Борисов беше категоричен, че България ще продължи да подкрепя държавата в борбата ѝ срещу тероризма и религиозния екстремизъм. По думите му разширяването на сътрудничеството в тази област означава повече сигурност и за регионите на Близкия Изток и Балканите