Премиерът Бойко Борисов заяви, че е готов да преразгледа мораториума за новите лекарства. Това заяви той в Брюксел на въпрос на кореспондента на bTV Десислава Минчева за думите на президента Румен Радев, който каза, че отхвърлянето от парламента на ветото върху забраната е цинично.

Ако дадено лекарство се употребява в една трета от държавите в ЕС, ще го платим веднага, изтъкна министър-председателят.

„Не считам, че другите държави са лобисти или такива гадове, каквито искат да ни изкарат нас“, посочи Борисов.  

„Ще го вкараме пак в парламента и ще го решим, щом така се тълкува, че видите ли, може човек да загине”, допълни той.

„Майка ми, Бог да я прости, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме каквото имахме тогава, за да купуваме по 8000 долара молекула, някакво свръхново лекарство, и на втората седмица жената си умря“, каза премиерът. „Не искам да си играят със страховете на хората”, каза още премиерът. Според него лобизмът е именно в новите лекарства.

По отношение на коментара на държавния глава Румен Радев дали използването на военно-транспортната авиация 2009 – 2012 г. е целесъобразно, Борисов заяви: „Не искам да се вкарвам в тази тема. Това, което прави правителството, са политически решения, които сме взели. Имаме съответно своите приоритети, които изпълняваме – ясно разписани, казани, с които сме спечелили изборите”.

Борисов призова своите колеги в президентството, в БСП и ДПС за разум в шестте месеца на българското председателство на Съвета на ЕС.

„След това можем да си покажем българския характер по най-добрия начин. Разбирам, че не е приятно, завистта е голяма, но да се опитаме поне за шест месеца да сме малко българи и в тяхно лице”, апелира Борисов.

По думите на премиера датата на вота на недоверие през януари е умишлено подбрана. Това ли е добронамерената, градивната опозиция, която искала ние да се представим добре в Европа? Умират да свалят всичко и да се сринем, това им е целта - и в руините да се опитват отново да крадат така, както беше през целия период „Орешарски” и подобни. Ще се съпротивляваме този път много, увери Борисов.