Според института "Роберт Кох" от тази нощ България вече не е в една зона с държавите с висок риск за коронавирус. Вече сме в една зона с Гърция и Австрия, съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов. По думите му сме приключили и с третата вълна на заболяването.  

Борисов призова за максимална организация за имунизиране с ваксини срещу COVID-19, като според него трябва да се ваксинират по 30 000 души на ден.

"Досега бяхме в зона с държавите с висок риск – като Франция, Унгария, Хърватия, Словения. Сега от тази нощ сме при ниско рисковите, където са Гърция и Малта. Може нашите критици да погледнат с какви мерки другите държави са на нашето ниво - пълен локдаун, забраняване за излизане от градовете, пускане на есемеси. Сега сме заедно с Австрия, която от октомври е в локдаун", заяви Борисов.

"Искам още веднъж да благодаря на Европейската комисия и на големите държави, които заради проблемите с оксфордската ваксина, ни помогнаха. Сега получихме 274 00 0 ваксини. Другият понеделник ще дойдат още толкова", посочи още Бойко Борисов.

Той и здравният министър в оставка Костадин Ангелов присъстваха на пристигането на пратка с ваксини на "Пфайзер" тази сутрин.